Follow Us

Ile krowa ma żołądków?

Wędrowaliśmy po pastwisku Wonderopolis pewnego dnia, kiedy to usłyszeliśmy ciekawą rozmowę pomiędzy kilkoma krowami:

Angus: Hej Bull! Jesteś głodny?

Byk: Oczywiście, że jestem głodny! Czy kiedykolwiek nie byłem głodny?

Angus: To prawda. Przecież mamy cztery żołądki do wypełnienia…

Byk: W tej chwili mój trawiasty żołądek jest pełny, ale mój lodowy żołądek jest pusty.

Angus: Chodźmy więc do stodoły na koktajl mleczny!

Byk: Pierwszy tam dostaje lwią część!

Nie jesteśmy pewni, co się stało później w stodole, ale byliśmy ciekawi po podsłuchaniu ich rozmowy. Czy krowy naprawdę mają cztery żołądki?

Odpowiedź na to pytanie jest jakby, ale nie do końca. Dokładniej jest powiedzieć, że krowa ma jeden żołądek z czterema przedziałami. Ponieważ żołądek krowy jest zupełnie inny niż żołądek człowieka, przyjrzyjmy się bliżej temu, co sprawia, że żołądek krowy jest tak wyjątkowy.

Cztery przedziały brzucha krowy to żwacz, siatkówka, omaza i brzuch. Trawa i inne pasze objętościowe, które krowy spożywają, są trudne do rozdrobnienia i strawienia, dlatego też krowy mają wyspecjalizowane przegródki. Każda przegroda ma specjalną funkcję, która pomaga w trawieniu tych trudnych do strawienia pokarmów.

Żwacz jest pierwszą i największą komorą w żołądku krowy. Może pomieścić do 50 galonów pokarmu w momencie rozpoczęcia procesu trawienia.

Kiedy krowa zjada, nie przeżuwa dokładnie swojego pokarmu, tak jak to robią ludzie. Zamiast tego żuje ją tylko na tyle, aby ją połknąć. Podczas jedzenia, żwacz zaczyna wypełniać się częściowo przeżuwanym pokarmem. Miliardy enzymów, mikrobów i soków trawiennych łączą się, aby zacząć rozkładać pokarm.

W miarę jak jedzenie się rozpada, część z niego przechodzi do drugiego i najmniejszego przedziału, siatkówki, która jest również czasami nazywana plasterkiem miodu. Reticulum zatrzymuje rzeczy, których krowa nie powinna była zjeść, takie jak kawałki metalu czy skały.

W siateczce, jedzenie miesza się również ze śliną w celu wytworzenia małych watek jedzenia zwanych przytulankami. Krowy regurgitują te kawałki przytulanki z powrotem do swoich pysków, gdzie następnie przeżuwają je całkowicie. Cud do żucia uwalnia ślinę, która działa jak środek zobojętniający w żwaczu, pozwalając krowom na lepsze trawienie pokarmu. Po dokładnym przeżuciu przytulanki krowa ponownie połyka i pokarm przechodzi z powrotem do żwacza, gdzie jest dalej rozkładany, zanim zostanie wysłany do dwóch ostatnich przedziałów żołądka.

W trzecim przedziale, omasum, pokarm jest dalej rozkładany i filtrowany. Cała woda jest również wchłaniana z pokarmu w omazie.

W końcu pokarm dociera do czwartego i ostatniego przedziału, do omazy, która czasami nazywana jest „prawdziwym żołądkiem”, ponieważ najbardziej przypomina żołądek ludzki. W abomasum odbywają się ostatnie etapy trawienia. Niezbędne składniki odżywcze są pobierane i wysyłane do krwiobiegu, a reszta jest wysyłana przez jelita.

Jeśli kiedykolwiek obserwowałeś krowy na farmie, może się wydawać, że spędzają dużo czasu na jedzeniu. Właściwie to tak! Krowa może spędzić od sześciu do ośmiu godzin lub więcej każdego dnia jedząc. Teraz, gdy wiesz, co dzieje się w czterech przedziałach żołądka krowy, możesz zrozumieć, dlaczego ten proces zajmuje tyle czasu!