Follow Us

Jakie dania ugotować z cukinią?

Jakie dania ugotować z cukinią?

Cukinia (lub cukinia, jak to jest znane w USA i Włoszech) jest w sezonie w Wielkiej Brytanii od czerwca do września. Cukinie, należące do rodziny squasha, pochodzą pierwotnie z obu Ameryk, ale rodzaj cukinii, który obecnie znamy, powstał we Włoszech w XIX wieku. Słowo „cukinia” pochodzi z języka włoskiego, jednak słowo „cukinia”, którego my, Brytyjczycy, używamy, pochodzi od francuskiego słowa „squash, courge”.

Cukinia ciemnozielona jest najbardziej znana, ale uważaj na białe lub żółte odmiany, aby ożywić potrawy, lub zapolować na aromatyczną cukinię trompette, która jest długa i wijąca się z cebulkowym zakończeniem – podobnie jak instrument muzyczny, od którego pochodzi jej nazwa. W pełni wyhodowana cukinia znana jest w Wielkiej Brytanii jako szpikowiec i może mieć nawet metr długości.

Cukinia jest bardzo łatwa w uprawie i w miesiącach letnich ludzie mają tendencję do przekraczania jej granic, ale jest tak wiele sposobów na zjedzenie letniego squasha, że nigdy nie należy się nudzić. Na szczęście są one niskokaloryczne i bogate w witaminy A i C, więc są naprawdę dobre także dla Ciebie.

Cukinia jest jednym z niewielu warzyw, które nie wymagają obierania przed jedzeniem – wystarczy je nałożyć i ogonić, szybko umyć w zimnej wodzie i są gotowe do użycia. Cukinię można jeść na surowo lub po ugotowaniu; pokroić cienką warstwą i posypać odrobiną soli i oliwy z oliwek, aby była wspaniałym dodatkiem do sałatek lub można spróbować zrobić cukinię spaghetti z użyciem spirali. Cukinia „Courgetti”, jak obecnie wiadomo, jest dostępna nawet w gotowych supermarketach, ale wykonanie własnego jest dużo świeższe i będzie miało lepszy smak. Spróbuj poniższego przepisu na cukinię, wykonanego z pomidorów piccolo, kukurydzy z grilla i sosu ziołowego, na zwykłą kolację w połowie tygodnia.

Podczas gotowania cukinii, najlepiej zrobić to szybko. Grillowanie, grillowanie i smażenie to szybkie i łatwe sposoby na gotowanie letniego squasha. Należy unikać gotowania lub parzenia, ponieważ cukinia nasiąknie wodą i stanie się papkowata i nieprzyjemna. Można jednak spróbować dodać cukinię do zupy – działa ona dobrze w minestrone, dodaje się ją na końcu, aby zachować trochę chrupkości.

Najpopularniejszym sposobem gotowania cukinii jest prawdopodobnie smażenie lub mieszanie. Pokrojona w kostkę cukinia smaży się dosłownie kilka minut i jest głównym składnikiem francuskiego dania prowansalskiego ratatouille.

Co się dzieje z cukinią?

Najlepszym przyjacielem Cukinii musi być ser: Parmezan, feta i ricotta, i wiele innych, wszystko to idzie w parze z tym letnim warzywem. Dodaj to do makaronu z parmezanem, połącz mussakę cukinii z Gruyère’em i jagnięciną lub spróbuj dodać plasterki cukinii do smacznej pizzy.

Cukinię można również użyć do przygotowania frytek po utarciu i wymieszaniu z mąką i jajkami. Często używa się ich również w chlebach i ciastach do dodawania wilgoci ze względu na ich wysoką zawartość wody.

Kwiaty cukinii nadziewane przez Dominika Chapmana
Nadziewane kwiaty cukinii

2 kwiaty cukinii
2 łyżki cukinii, drobno pokrojonej w kostkę
30g orzeszków piniowych
40g sułtanek
500g ricotty bawolej
20 g świeżej bazylii, grubo posiekanej
1 cytryna, soczysty
sól
Pieprz

Winegret

2 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki octu z białego wina
65ml oleju roślinnego
65ml oliwy z oliwek
sól
Pieprz

Garnirunek

1 łyżka soli
2g sułtanek
2g orzeszków piniowych
2g świeżego grochu
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 mały karczoch
2 łyżki octu wiśniowego
5 buraków dziecięcych
1 pomidor, pokrojony w kostkę
5g świeżej bazylii
5g świeżej trybuli
½ cytryny, sok
oliwa z oliwek

Zacznij od tostów z orzeszkami piniowymi za kwiaty cukinii. Umieść orzechy piniowe w suchej, gorącej patelni i podgrzewaj, aż zaczną pękać. Zdejmij z ognia i odłóż na bok. Umieścić sułtanki na patelni i przykryć wodą. Doprowadzimy do wrzenia, a następnie wyłączymy ogień. Pozostawić sułtanki na 10 minut przed odcedzeniem na patelni, aby nasączyły się.

Połączyć pokrojoną w kostkę cukinię i ricottę w misce, a następnie dodać namoczone sułtanki i orzeszki piniowe. Do miski dodajemy bazylię i wyciskamy sok z cytryny do smaku. Doprawić do smaku. Aby przygotować kwiaty cukinii, delikatnie wyjmij pręcik z wnętrza i odetnij końcówkę od przeciwległego końca. Wsypać mieszankę do worka z rurkami, a następnie wtłoczyć oba kwiaty cukinii. Odłóż na bok.

Do winegretu, połączyć musztardę, sól i pieprz w misce. Stopniowo ubijać olejki w powolnym, stałym strumieniu, aż do zemulgowania. Ponownie dopasować przyprawy i jeśli nie są wystarczająco słodkie, zrównoważyć je z cukrem. W winegrecie ubrać pomidory pokrojone w kostkę, sułtanki, orzechy piniowe, groszek. W osobnej misce połączyć ocet sherry i przecier pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem i odstawić. Oczyść i przygotuj mały karczoch. Umieścić na patelni i przykryć wodą, dodać sok z cytryny i sól. Powoli doprowadzić do wrzenia przez 3 minuty, wyjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia w płynie przed pokrojeniem na ćwiartki.

Dodać odrobinę oleju do patelni umieszczonej na średnio wysokim ogniu. Na patelnię wrzucić pokrojone karczochy i smażyć na złoty kolor na całej powierzchni. Doprowadzić garnek wody do wrzenia. Dla młodego buraka oczyścić łodygi, pozostawiając 1cm do prezentacji. Ubić buraki. Pozostawimy do lekkiego ostygnięcia, a następnie ostrożnie obieramy je małym nożem i kroimy na ćwiartki.

Ubrać buraki i karczochy w winegret. Umieścić kwiaty cukinii w piekarniku nastawionym na temperaturę 200°C/gaz na znaku 5 i gotować przez 6 minut lub do momentu, gdy kwiaty cukinii zaczną mięknąć. Aby podać, połóż na środku obu talerzy przecier pomidorowy i połóż kwiaty cukinii na wierzchu. Udekorować ubitymi burakami, pokrojonym w kostkę pomidorem, karczochiem, groszkiem, sułtanką, orzeszkami piniowymi i odrobiną świeżej bazylii i trybuli.

Sałatka Courgetti

150g pomidorów piccolo, zmniejszone o połowę
3 cukinie, średnie
1 ucho kukurydzy, łuski i usunięte włókna
½ łyżki oleju kokosowego lub oleju rzepakowego

Opatrunek

pietruszka, 1 mała garstka
szczypiorek siekany, 1 mała garść, plus dodatkowa do dekoracji
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
woda, 1-2 tbsp
¼ łyżki soli
1 łyżka syropu klonowego lub miodu
czarnego pieprzu, do smaku

Rozgrzać patelnię do gorąca (lub użyć grilla) i posmarować kukurydzę olejem. Umieścić na gorącym grillu i obracać co kilka minut, aż do momentu ugotowania kilku zwęglonych bitów. Przed odcięciem ziarna z kolby pozostawić do lekkiego ostygnięcia.

W międzyczasie, obróć cukinię w cukinię przy pomocy spirali lub obieraczki julienne. Wyrzuć ziarnisty środek. Wymieszaj wszystkie składniki opatrunku w małym blenderze lub robocie kuchennym, aż będą gładkie. Spróbuj i w razie potrzeby dostosuj.

W dużej misce ubieraj cukinię dowolną ilością opatrunku (możesz nie potrzebować go całego). Dodaj połowę pomidorów i kukurydzę, a następnie podrzuć do połączenia.