Follow Us

Uprawa kapusty krok po kroku

Uprawa kapusty krok po kroku

Kapusta jest rośliną o chłodnej pogodzie. Kapustę należy uprawiać wiosną, aby zebrać plony przed letnimi upałami lub rozpocząć uprawę kapusty w połowie i pod koniec lata, aby zebrać plony w chłodne dni jesieni, zimy lub wczesnej wiosny.

Nasiona należy rozpocząć w pomieszczeniach na 4 do 6 tygodni przed ostatnimi mrozami wiosną.
Sadzonki kapusty należy umieścić w ogrodzie, gdy mają od 3 do 4 cali wysokości, już na 3 do 4 tygodni przed ostatnimi wiosennymi mrozami.
Nasiona należy wysiewać bezpośrednio na zewnątrz, gdy wiosną będzie można uprawiać ziemię.
W regionach umiarkowanie zimowych należy rozpocząć siew późnym latem na zimowe lub wiosenne zbiory.
GDZIE UPRAWIAĆ KAPUSTĘ
Hodować kapustę w glebie bogatej w materię organiczną, dobrze zdrenowanej. Przygotuj grządki do sadzenia przed sadzeniem, przykrywając grządki 2 do 3 cali starym kompostem lub ekologiczną mieszanką do sadzenia i obracając ją na głębokość poniżej 12 cali.
Kapusta rośnie najlepiej tam, gdzie pH gleby wynosi od 6,5 do 6,8.
Jeśli problemem była choroba kłączy, należy dostosować pH gleby do 7,0 lub nieco wyższe, dodając wapno.
Przed posadzeniem należy dodać dużo dobrze zestarzałego kompostu do grządek sadzeniowych. W regionach, gdzie gleba jest piaszczysta lub gdzie występują ulewne deszcze, uzupełnić ją azotem.
Dodanie umiarkowanej ilości mączki z krwi bogatej w azot lub mączki z nasion bawełny do gleby przed sadzeniem wzmocni wzrost liści.

CZAS SADZENIA KAPUSTY
Kapusta najlepiej rośnie w regionach o długim, chłodnym okresie wegetacyjnym i temperaturze od 45° do 75°F.
Kapusta toleruje mróz i krótkotrwałe temperatury nawet do 20°F.
W temperaturach wyższych niż 80°F kapusta ścina się i trafia na nasiona.
Rozpocznij nasiona w pomieszczeniach na 4 do 6 tygodni przed ostatnimi wiosennymi mrozami.
Wysiewaj nasiona na zewnątrz, gdy wiosną będzie można uprawiać ziemię.
Sadzonki należy umieszczać w ogrodzie, gdy mają od 3 do 4 cali wysokości, już na 3 do 4 tygodni przed ostatnimi wiosennymi przymrozkami.
W regionach chłodnego lata, późną wiosną, na jesienne zbiory, posadzić kapustę.
W regionach łagodnie zimowych nasiona należy sadzić późnym latem – około 6 do 8 tygodni przed pierwszymi mrozami – na zimowe lub wiosenne zbiory.
W zależności od odmiany kapusta zbiera się w ciągu 80-180 dni od nasion i w ciągu 60-105 dni od przesadzenia.

SADZENIE KAPUSTY I ROZSTAWIANIE
Wysiać nasiona kapusty na głębokość ½ cala w odstępach 1 cala; cienkie rośliny w odstępach od 18 do 24 cali.
Przenieść kapustę do ogrodu, gdy rośliny mają od 4 do 6 tygodni i 4 do 5 prawdziwych liści.
Rośliny o nogach lub krzywych łodygach osadzać głęboko; można zakopać od 1 do 2 cali łodygi głównej nawet tuż pod dwoma górnymi zestawami liści.
Sadzonki przestrzenne w rzędach od 18 do 24 cali w odstępach od 24 do 36 cali. Rośliny można umieścić bliżej, ale główki będą mniejsze w fazie dojrzałości.
Wczesną wiosną kapusta roślinna przez czarny plastik lub tkaninę ogrodową ustawioną w miejscu do ogrzewania gleby. Wytnij x w tkaninie, aby ustawić przeszczepy.
Rośliny uprawiane w ramach sukcesji co dwa tygodnie lub nasiona i przeszczepy w tym samym czasie lub sadzić wcześnie i w połowie sezonu odmiany w tym samym czasie, tak aby przyszły do zbiorów w różnych okresach.
Rośliny od 4 do 8 roślin kapusty dla każdego członka gospodarstwa domowego.
Więcej wskazówek: Porady dla początkujących hodowców kapusty.

UPRAWA KAPUSTY W POJEMNIKACH
Kapusta będzie łatwo rosła w pojemniku o głębokości i szerokości co najmniej 8 cali.
W dużych pojemnikach kapusta rośnie na 12-calowych centrach.
Glebę należy utrzymywać równomiernie wilgotną, nie dopuszczać do jej wyschnięcia i nie podlewać.
Kapustę rosnącą w pojemnikach należy karmić herbatą kompostową lub rozcieńczonym roztworem emulsji rybnej co dwa tygodnie.

PODLEWANIE I KARMIENIE KAPUSTY
Kapusta wymaga regularnego, równomiernego podlewania. Nierównomierne podlewanie może spowodować zahamowanie lub pęknięcie główki. Kapustę należy podawać co tydzień 1 do 1,5 cala wody; 1 cal to 16 galonów.
Gdy rośliny osiągną dojrzałość, należy ograniczyć podlewanie, aby uniknąć rozdrobnienia główek.
Kapustę nawozić w połowie sezonu, kiedy rośliny są zakładane z wysokim nawozem azotowym, np. 10-5-5, lub podawać roślinom rozcieńczony roztwór emulsji rybnej co dwa tygodnie.
ROŚLINY TOWARZYSZĄCE DLA KAPUSTY
Hodować kapustę z burakami, selerem naciowym, pachnącymi ziołami, cebulą, ziemniakami; unikać fasoli szparagowej, truskawek, pomidorów.
PIELĘGNACJA KAPUSTY
Mulczuj wokół kapusty – szczególnie w ciepłe dni, aby zachować wilgotność gleby i utrzymać chłód w ciepłej pogodzie.
Głowice kapusty pękają, gdy zbyt szybko rosną i pochłaniają zbyt dużo wody.
Aby zapobiec tym uszkodzeniom, należy przekręcić główki o ćwierć obrotu, aby oddzielić niektóre korzenie i przerwać pobieranie wody na tydzień przed żniwami.
Jeśli główki są małe podczas żniw, należy dodać do gleby azot w następnym sezonie i sadzić wcześniej.

PAKIETY KABLICZNE
Kapusta może być atakowana przez korniki, pętle kapusty (poprzedzone małymi żółtymi i białymi ćmami), importowane robaki kapusty, larwy korzeniowe kapusty, ślimaki i mszyce.
Umieścić kołnierz ochronny wokół młodych roślin, aby wykluczyć kałamarnice.
Pętle i robaki ręczne i zniszczyć je lub spryskać mydłem owadobójczym lub Bacillus thuringiensis.
Robaki kapustne są larwami muchy. Roślinne rzodkiewki w pobliżu kapusty, aby odstraszyć muchy. Umieść pokrywy rzędów na sadzonkach lub posadź przez tkaninę ogrodową, aby powstrzymać muchy przed składaniem jaj w ziemi. Jeżeli w glebie znajdują się larwy, należy usypać ziemię okrzemkową lub ostrą paprykę wokół łodyg.

CHOROBY KAPUSTY
Czarna zgnilizna, zwana również czarną nogą, korzeniami klubowymi i żółtymi to choroby grzybicze, które mogą atakować kapustę.
Czarna noga pozostawia żółte, V-kształtne zmiany na krawędziach liści. Rośliny z korzeniami klubowymi więdną i wyglądają zdumiewająco; na korzeniach pojawią się kulki. Kolor żółty kapusty jest zaznaczony przez żółknięcie dolnych liści.
Aby uniknąć chorób grzybiczych, należy sadzić odmiany odporne na choroby lub nasiona, które zostały poddane działaniu gorącej wody. Roślinę należy sadzić w dobrze opróżnionej glebie. Woda z herbatą kompostową.
Natychmiast usunąć i zniszczyć chore rośliny.
Obracać rośliny w cyklu trzyletnim.

ZBIERANIE KAPUSTY
Kapusta będzie gotowa do zbiorów w ciągu 80 do 180 dni od nasion w zależności od odmiany lub w ciągu 60 do 105 dni od przesadzenia.
Kapustę kroi się, gdy główki są jędrne, a podstawa główki ma średnicę od 4 do 10 cali.
Zbierzcie ją, zanim wiosną zrobi się zbyt ciepło. Kapusta będzie słodka, jeśli zbierze się ją przy chłodnej pogodzie.
Kapusta na jesienne lub zimowe zbiory może bez szkody usiąść pod kocem śnieżnym. Po zbiorach wystarczy po prostu ściągnąć zepsute liście zewnętrzne.
Jeśli chcesz mieć dodatkowe główki z tej samej rośliny, odetnij główkę na środku łodygi, ale pozostawia kilka liści przymocowanych do pniaka łodygi. Z łodyg wyrastają małe główki – mniej więcej wielkości baseballówki – do późniejszego zbioru.
Więcej główek: Jak zbierać i przechowywać kapustę.

PRZECHOWYWANIE I KONSERWOWANIE KAPUSTY
Kapusta będzie przechowywana w lodówce przez 1 do 2 tygodni lub dłużej.
Kapusta może być również suszona i mrożona lub peklowana w solance jako kapusta kiszona.
Nasiona kapusty mogą być kiełkowane.